10 handige YouTube URL trucs en hacks die je moet weten

YouTube, wie is er niet groot mee geworden? Het is nog steeds de grootste en populairste internetvideo website van het internet zowel in Nederland als internationaal. Maar wist je dat je behalve video’s zoeken en kijken nog veel meer met de URL’s kan doen? Hier zijn handige URL trucjes die je moet weten:

1. Hogere kwaliteit video
Je kan tegenwoordig switchen van van normale naar hoge kwaliteit tijdens het afspelen van je video. Maar je kan dit ook direct in de URL zetten. Zet achter de URL ‘&fmt=18’ (stereo, 480 x 270 resolutie) of ‘&fmt=22’(stereo, 1280 x 720 resolutie) voor nog hogre kwaliteit.

2. Hogere kwaliteit video embedden
De eerste truc werkt alleen bij het afspelen, maar als je ook hogere kwaliteit video’s wil embedden moet je de volgende codes toevoegen aan de embed URL: ‘&ap=%2526fmt%3D18’ and ‘&ap=%2526fmt%3D22’

3. Link direct naar een locatie in de video
Geen zin om een intro te bekijken? Als de echte actie in de video pas begint om 3 minuten en 22 seconden dan wil je liever de video op dat moment starten. Het enige wat je hoeft te doen is ‘#t=03m22s’ toe te voegen aan het einde van de URL (#t=XXmYYs voor XX minuten en YY seconden).

4. Verberg de zoekmachine
Als je over een video gaat met je muis krijg je tegenwoordig een zoekmachine in de video te zien. Deze kan je verbergen door ‘&showsearch=0’ toe te voegen aan de URL.

5. Embed maar een gedeelte van een video
Voeg ‘&start=30’ toe aan de URL van de video om de eerste 30 seconden over te slaan. De 30 kan je aanpassen naar het gewenste aantal seconden.

6. Speel een embedded video automatisch af
Normaal wanneer je een video op je website zet moet je eerst op play drukken om hem af te spelen. Je kan dit ook automatisch doen door ‘&autoplay=1’ toe te voegen aan de URL.

7. Herhaal een embedded video eindeloos
Wil je een video steeds laten herhalen? Voeg dan ‘&loop=1’ toe aan het einde en dit gebeurt automatisch.

8. Verberg gerelateerde video’s
Na het afspelen van een video laat YouTube altijd gerelateerde video’s zien. Het nadeel is dat YouTube daarmee soms ongewenste video’s of zelfs video’s van concurrenten kan laten zien. Wil je gerelateerde video’s liever uitzetten? Voeg dan ‘&rel=0’ toe aan de URL in de embed code.

9. Voorkom de regionale YouTube filter
Sommige video’s kan je maar in bepaalde landen bekijken. Je IP adres wordt gebruikt om te bepalen of je een video wel of niet mag zien. Dit kan je omzeilen door de URL als volgt te veranderen: http://www.youtube.com/watch?v= naar http://www.youtube.com/v/

UPDATE: Zoals Jeroen in de reacties aangaf werkt dit niet voor de video’s waar insluiten is uitgeschakeld. Maar daar is nog een list voor te bedenken. Je kan namelijk met Kickyoutube.com (zie punt 10) maar ook met Zamzar.com vaak deze video’s downloaden naar je computer en ze zo bekijken!

10. Download YouTube video
Dit is niet helemaal een YouTube truc, maar wel heel handig als je een video van YouTube wil downloaden naar je computer. Je hoeft hiervoor alleen maar in de URL YouTube te veranderen naar Kickyoutube. Dan wordt je direct doorverwezen naar de website van Kickyoutube.com met alle opties om de video die je aan het kijken bent te downloaden.

Weet je zelf nog handige YouTube trucs en hacks? Zet ze dan zeker bij de reacties!

Bekijk al onze tips en tricks over video’s